maandag 19-02 - Reisverslag uit Varna, Bulgarije van Maaike Schouten - WaarBenJij.nu maandag 19-02 - Reisverslag uit Varna, Bulgarije van Maaike Schouten - WaarBenJij.nu

maandag 19-02

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg Maaike

19 Februari 2007 | Bulgarije, Varna

Hallo!
Vanmorgen konden we een beetje uitslapen! Dat was ook wel nodig want het was gisteren niet heel vroeg voor we gingen slapen!
Om 10.00 uur hadden we een afspraak met Ivo.We waren te vroeg dus zijn we in de kathedraal wezen kijken. Ze waren uit de bijbel aan het lezen/zingen. Best appart om te horen. Toen het bijna tijd was zijn we buiten in de zon op een bankje gaan wachten.
Ivo was keurig op tijd. We moesten wachten op een busje van de organisatie. Nadat hij een paar keer gebeld had vertelden hij ons dat er een aantal mensen ziek zijn die bij de organisatie werken dus dat het niet mogelijk zal zijn om er deze week te kunnen werken maar vandaag zouden we al wat dingen gaan bekijken. Wel erg jammer. Morgen hebben we een dagje vrij en de andere dagen gaan we bij Karin Dom werken.
Na een half uur was de bus er. Omdat er maar drie plekken voorin waren ging Ivo achterin.
Na een stuk gereden te hebben stopten we bij een klein kantoortje. Er kwam net een man naar buiten gelopen. Ik dacht dat hij ook bij de organisatie hoorde maar hij gaf geen hand ofzo. Later bleek dat het een man was die drugs gebruikt en net schone naalden was komen halen. Het was een klein kantoor. Er stond een tafeltje en een paar stoelen. Achter de tafel stond een doos met schone naalden en een doos met schone spuiten. Ook stond er een doos met ontsmettingsdoekjes. De drugsgebruikers kunnen de spullen uit de dozen gratis krijgen. Ook staat er een emmer waar de drugsgebruikers hun gebruikten naalden en spuiten in kunnen gooien zodat die niet op straat terecht komen. Ze mogen op een dag zo vaak komen als ze willen. Ze kunnen er ook wat te drinken krijgen er een koekje. Alles wordt ook hier met een unieke code geregistreerd. Tijdens ons gesprek kwamen er een aantal drugsgebruikers naalden halen. Omdat dit kantoor in een zigeunerwijk staat waren het veel zigeuners die wat kwamen halen. Na deze ontmoeting zijn we weer verder gegaan. Menno(ik noem hem maar even zo want zn echte naam heb ik niet kunnen onthouden!maar dit lijkt erop;)!) Zei dat hij ons een straat zou laten zien waar ze veel dealden. We reden door de wijk over hele slechte straatjes met heel veel kuilen. Ook reden we langs een soort krottenwijk. Hier wonen heel veel zigeuners. De meeste werken niet. Er stonden huisjes gemaakt van wat planken en golfplaten. Er lag overal vuil. Het deed me echt aan Ghana denken!
Na een stuk gereden te hebben stopten we bij een flat. Er waren twee open ruimtes en een kelder. De grond lag er bezaaid met naalden en gebruikten spuiten. Overal lag glas. Beneden lagen nog veel meer naalden en spuiten. Deze organisatie bracht er weleens flessen met de bedoeling dat mensen hier hun gebruikten naalden en spuiten in deden maar het overgrote deel van de flessen was leeg. Even later liep er een man, een dealer. De organisatie gaf deze man wel eens wat schone spuiten en naalden om aan zijn klanten te geven. Op naar het volgende. Onderweg in de bus kletsen we over Menno's baan. Menno heeft vroeger zelf ook drugs gebruikt. Vanaf zijn 15 de gebruikte hij. Hij heeft dit 5 jaar gedaan en toen is hij naar een kliniek gegaan om af te kicken. Toen hij clean was wilden hij heel graag met drugverslaafden gaan werken. veel drugsverslaafden denken dat er geen weg meer terug is en Menno vind het heel belangrijk om hen te laten weten dat er zeker wel een weg terug is! Dat het mogelijk is om weer een nieuw leven op te bouwen! Echt wel gaaf dat hij voor dit werk heeft gekozen!
De tweede plaats waar gebruikers komen om de drugs in te spuiten was in een onafgebouwd gebouw. Op de tweede verdieping in een ijskoude kamer lagen wat gebruikten naalden en spuiten. Maar lang niet zo veel als bij de eerste ruimte. Ook lagen er nog verpakten spuiten en naalden die de organisatie daar achter had gelaten.
We zijn daarna bij een organisatie geweest die drugsverslaafden op vangt en samen met de ouders porbeerd om er voor te zorgen dat exdrugsverslaafden weer goed de samenleving in kunnen.
We gaan waarschijnlijk nog een keer mee op outreach!Ivo wil het zo gaan regelen dat we drie dagen bij deze organisatie mee kunnen lopen en ook nog twee dagen in het ziekenhuis. Het is echt wel gaaf dat we hier zoveel megelijkheden hebben en dat we overal zo welkom zijn! Echt super is dat.
Het was een erg interessante dag en ik zou het echt heel gaaf vinden als we er nog drie dagen mogen werken.
Liefs Maaike

• 19 Februari 2007 - 14:49

Leonie:

Hey Maaik!
    Jippie..eindelijk een keer de eerste die reageert :-D ! Heftig hoor wat je daar te zien krijgt. Krottenwijken hebben ze dus ook in Bulgarije....Maar wel interessant om te zien hoe daar met deze mensen omgegaan word. Gaan jullie er nou nog een andere keer stage lopen dan? En schoonmakers die je kleren meenemen...het moet niet veel gekker worden of wel ;-). Veel succes en plezier morgen bij Karin Dom!
    Liefs Lé

• 19 Februari 2007 - 16:44

Jacob:

Ey daar,
    Lekker hoor zo'n chill weekend. Die haven wilk ook wel zien als dat kan:-)!

Sow dat bij die drugs is wel heftig zeg. Liepen wel vage figuren rond denk ik??

Fijne week verder.
    Kus Jacob

• 19 Februari 2007 - 18:40

Annemieke:

Hiii Maaik
    wel apart die drugscultuur idd... goed dat ze er wat aan doen zeg! Gaan jullie ook nog met die mensen werken? xx

• 20 Februari 2007 - 12:37

Anke:

heftig hoor van vandaag weer volop indrukken om samen te verwerken meegemaakt toch

dikke kus